Blog

25 sep

Virtual tour maken voor je eigen VR film

Nieuws By

Surround Sound bestaat al tientallen jaren, eerst in de bioscoop en daarna ook thuis met een aantal luidsprekers die door de kamer verspreid worden. Het is eigenlijk vreemd dat een VR film maken iets is van de laatste paar jaar, terwijl we al lange tijd de kogels in actiefilms om onze oren horen vliegen. Bij VR video maken komt er wel behoorlijk wat extra om de hoek kijken. Naast een dure 360 graden camera is het behoorlijk complex om beelden optimaal in 360 graden vast te leggen. En we hebben uiteraard geen panorama televisies in de huiskamer staan, dus het bereik van dit soort content is beperkt. Een virtual reality tour is wel een uitstekende toepassing van 360 video. Zo kun je een locatie op een volledig andere wijze laten zien, waarbij de toeschouwer midden in het beeld geplaatst wordt. Hoe een virtual tour maken in zijn werk gaat lees je op deze pagina.

VR video maken uitgelegd

De meeste mensen hebben twee ogen waarmee ze de wereld zien. Omdat je waarschijnlijk geen ogen in je achterhoofd hebt zitten moet je omdraaien om te zien wat er achter je gebeurt. Met een standaard televisie- of bioscoopscherm heeft dat weinig zin, want achter je is niets te zien. Bij VR film maken wordt het volledige beeld vastgelegd; voor en achter, boven en beneden. Bij het terugkijken bepaal je zelf waar je precies naar kijkt.

 

Bij een virtual reality tour wordt een speciale 360 camera gebruikt die de omgeving volledig kan vastleggen. Je kunt deze camera op een vaste locatie plaatsen, zoals een persoon op een stoel, of laten bewegen zoals een persoon die een route aflegt. Bij de VR video maken wordt het beeld op een manier opgenomen waardoor het lijkt alsof de kijker zelf op die plek aanwezig is, de hoogte van de kijkhoek komt meestal ook overeen met een gemiddeld persoon.

 

Je kunt in theorie een virtual reality tour bekijken op een computermonitor of op een mobiel apparaat, maar dan mis je wel die interactie van vrij rondkijken. Met een VR bril geniet je van de volledige impact die het medium te bieden heeft. Je hebt hier overigens niet eens zeer luxe apparatuur voor nodig, een Cardboard VR houder met standaard smartphone kan al voldoende zijn. Dat is ook een voordeel bij het vertonen van een virtual reality tour voor een groot publiek of op afstand, zoals klanten of collega’s die zich in het buitenland bevinden.

Een VR film maken zonder camera

Als we spreken van een VR film maken zonder camera bedoelen we twee afzonderlijke zaken. Als eerste kun je met computeranimatie een VR video maken in 360 graden. Je bent zo niet gebonden aan de beperkingen van de echte wereld, zo kun je door het heelal vliegen of door een complexe machine wandelen om alle onderdelen van dichtbij te bekijken. Of zwem door de bloedbaan en leer meer over rode bloedcellen.

 

Een andere interpretatie van een VR film maken zonder camera is de planning die bij een virtual tour maken zo van belang is. Het is namelijk behoorlijk ingewikkeld om opnames te maken waarbij werkelijk alles in beeld is. Lampen positioneren, de cameracrew buiten beeld houden en voorbijgangers die in de camera staren zijn slechts enkele uitdagingen waarmee rekening gehouden moet worden bij een VR film maken. Planning van een virtual reality tour is misschien wel de voornaamste stap in de productie van een project in 360 graden. De samenwerking tussen opdrachtgever en productiebedrijf is daarom van groot belang.

 

Virtual tour maken op basis van 360 beelden

Wanneer de beelden opgenomen zijn wordt de volgende belangrijke stap genomen; het verwerken van de beelden om een interessante virtual reality tour te maken. Denk aan montage van de beelden, het “sturen” van de toeschouwer naar de belangrijke elementen in beeld, toevoegen van geluid, beeldovergangen en verklarende teksten. Bij een interactieve virtual tour maken zijn er nog een aantal specifieke uitdagingen.

Verschillende soorten virtual reality tour

Dit zijn in het kort de drie voornaamste soorten VR tours:

 

  • VR video tour: De 360 beelden worden met een camera opgenomen op echte locaties. Denk aan een bedrijf, een museum, een vakantieoord of een woning die te koop staat.
  • Foto VR tour: In plaats van bewegende beelden kunnen ook foto’s gebruikt worden, dit soort VR tours lenen zich uitstekend voor interactieve presentaties die eventueel afgestemd worden op het individu.
  • Animatie VR tour: Met behulp van computeranimatie wordt een 360 graden film gemaakt, hierbij zijn er geen beperkingen in visuele elementen. Alles wat je kunt ontwerpen is om te zetten naar een virtual reality tour. Met name voor commerciële producties, informatieve explainer video’s en promotionele doeleinden wordt vaak computeranimatie gebruikt.

 

Wie ga je een virtuele rondleiding geven, en met welk doel? Bespreek het met de VR video productiemaatschappij en ontdek alle mogelijkheden.

 


Cor

There is no information available yet.

Game pc setup uitbrei… september 13, 2018 5 weetjes over Apple februari 13, 2019