Blog

17 mei

Internet of Things, wat is dat?

Robotisering By

Wat is Internet of Things? Als u weleens de woorden Internet of Things voorbij heeft zien komen bestaat er een grote kans dat u niet weet wat dat betekent. Internet of Things is namelijk een redelijke recent concept wat steeds belangrijker wordt en meer invloed zal hebben op onze maatschappij. Maar wat houdt het nou precies in? De letterlijke vertaling, internet der dingen, vertelt ons niet veel meer over wat het is en hoe het werkt. In dit artikel zullen we toelichten hoe het concept precies in elkaar zit.

Slimme apparaten

Eigenlijk is Internet of Things, of IoT, een moeilijke naam voor een heel eenvoudig concept. Het idee is dat er heel veel voorwerpen in onze huizen aanwezig zijn die zouden kunnen profiteren als ze een beetje slimmer zouden zijn. Zo hebben wij in het verleden geschreven over slimme speakers, dat is een goed voorbeeld van een slimmer object. Andere voorbeelden zijn een koffiepot die verbonden is met de alarmklok. Doordat beide apparaten “slimmer” zijn kunnen ze met elkaar communiceren. Daardoor is het mogelijk dat als uw wekker gaat, er al een verse kop koffie klaar staat als u beneden komt. Het komt erop neer dat objecten en voorwerpen ertoe in staat zijn om met elkaar te communiceren. De betekenis van IoT wordt al wat logischer als je het ziet als een netwerk van voorwerpen.

Hoe werkt het?

Maar hoe werkt dat slimmer maken precies? Dit kan bijvoorbeeld door een computer processor en een wifiverbinding in een alledaagse voorwerpen te stoppen. Hierdoor kan je met computercode deze apparaten besturen. Vervolgens is het mogelijk om apparaten zo te coderen dat zij ook met elkaar kunnen werken en communiceren.

Voorbeelden

Een verbonden koffieapparaat met wekker is een klassiek voorbeeld wat waarschijnlijk wel goed in de oren klinkt. Daar blijft het natuurlijk niet bij. De bedoeling is dat alle apparaten in je huis samen gaan werken om dingen te automatiseren met als einddoel: je leven makkelijker maken. U kunt dan denken aan automatische lichten, thermostaten of bijvoorbeeld een koelkast die weet wanneer iets op is. De koelkast kan dan vervolgens een bericht sturen naar de slimme speaker, die vervolgens online de boodschappen kan bestellen. Het is nog een lange weg voordat dit mogelijk is maar in de toekomst is het zeker mogelijk.


Cor

There is no information available yet.

Drie tips om uw WiFi-… april 23, 2018 Internet De drie beste functies van de S… mei 23, 2018