Blog

29 nov

Kunstmatige intelligentie verandert de wereld

Robotisering By

Artificial intelligence is één van de meest genoemde innovaties van de afgelopen tijd. In het Nederlands betekent het kunstmatige intelligentie. De meningen hierover zijn verdeeld en daarom heb ik besloten om jullie hier over te informeren. Aan de ene kant zijn er mensen die zeggen dat het een heleboel mogelijkheden biedt en dat het wereld problemen gaat oplossen. Aan de andere kant staan de mensen die het beangstigend vinden en vormen van gevaar zien in deze vorm van technologie. Voor beide kanten is wat te zeggen en dit artikel gaan we kunstmatige intelligentie vanuit meerdere perspectieven bekijken. Genoeg reden dus om de voor- en nadelen worden benoemen en te kijken wat de mogelijkheden zijn van kunstmatige intelligentie.

Wat is kunstmatige intelligentie
Het is letterlijk een kunstmatige intelligentie. Het is een computer die op basis van impulsen vanuit de buitenwereld zelf keuzes en beslissingen kan maken. In tegenstelling tot een gewone computer kunnen deze machines zelfstandig keuzes maken en het gaat niet om de rekenkracht.

Een goedvoorbeeld is de Al AlphaGo van Google. Dit is een KI (kunstmatige intelligentie) computer die de spelregels heeft geleerd van het bord spel GO. Dit bord spel in te vergelijken met schaken, maar het kent daarin tegen 361 speelvakken. De AlphaGo heeft het opgenomen tegen de huidige wereldkampioen en heeft zijn zetten bepaald op basis van de regels en de zetten van zijn tegenstander. Op deze manier wordt de best mogelijk keuze gemaakt en er worden geen denk fouten gemaakt.

De toekomst van kunstmatige intelligentie
Je kan je dus voorstellen dat deze technologie een heleboel mogelijkheden met zich meebrengt. Stel je voor dat een computer die werkt op basis van KI alle informatie over de hele wereld tot zijn beschikking heeft. Iedere keuze door elk bedrijf gemaakt wordt dan gebaseerd op de beste keuze. Hiernaast kunnen dokters nooit meer een foute constatering doen die een fatale uitkomt kan hebben voor patiënten. Het leven wordt letterlijk foutloos. Het enige wat fouten kan maken zijn wij mensen.

Maar als de hele wereld beschikking heeft tot dezelfde informatie, wat wordt dan het onderscheidend vermogen? Als iedereen de ‘beste’ keuze maakt zijn alle keuzes hetzelfde. Alle marketing campagnes en reclame uitingen gaan op elkaar lijken en diversiteit vervaagd. Je creëert een vooraf bepaalde samenleving. Op basis van kennis en ervaring is het zelfs mogelijk dat KI gaat bepalen wat de beste opleiding is voor kinderen. Veel mensen vragen zich af of dit de toekomst is waar we heen willen en je begrijpt vast waarom.

De angst voor kunstmatige intelligentie
Het is beangstigend om te bedenken dat een computer zichzelf dingen kan leren. Al helemaal als zij beschikken over alle informatie op de hele wereld. Tegenwoordig is alles data en een computer houdt geen rekening met de emotionele aspecten. Veel mensen zien kunstmatige intelligentie als een bedreiging omdat het ons beter kent dan wij ons zelf kennen. De wereld die weggevaagd wordt door computers is een doomsday scenario die alleen in de Steven Spielberg z’n films voor kunnen komen. Maar hoe groot is de kans nu? Wat nou als de kunstmatige intelligentie computers vinden dat de wereld te dicht bevolkt is en besluit hier zelf iets aan te doen? Het is een iets overdreven scenario, maar we weten gewoon niet wat er gebeuren gaat en gebeuren kan. Misschien heb je gehoord van het Facebook expertiment met kunstmatige intelligentie. De twee computer begonnen met elkaar in een taal te praten die voor ons onbegrijpelijk is. Dit zijn enge taferelen waar we wel degelijk mee geconfronteerd gaan worden.

Wat de toekomst ons brengt wat betreft kunstmatige intelligentie weet niemand. Zoals je geleest hebt zijn er voord- en nadelen en dit brengt vervolgens voor- en tegenstanders met zich mee. Hoe dan ook gaat het onze wereld veranderen, de vraag is alleen in welke maten.


Cor

There is no information available yet.

De basis van de block… oktober 16, 2017 Geen updates meer voo… december 15, 2017