Blog

16 okt

De basis van de blockchain

Nieuws By

De afgelopen jaren hebben er meerdere soorten disruptive innovation plaats gevonden. virtual reality, augmented reality en internet of things zijn innovaties die veel met zich mee gaan brengen en die al een heleboel oplossingen hebben geboden. Zo wordt virtual reality al gebruikt om mensen met een bepaalde fobie over hun angst heen te laten komen. Augmented reality wordt al gebruikt om de klant te voorzien van extra toegevoegde waarde. Zo werken meerdere bedrijven zoals de Ikea al aan technieken om kasten in huis zichtbaar te maken, dit verhoogt de customer experience. Hoewel dit ontzettend belangrijke innovaties die kunnen voorzien in de probleemstellingen van de consument en de bedrijfsprocessen efficiënter kunnen maken is dit niet dé innovatie. Er is namelijk een ontwikkeling gaande die veel ingewikkelder ligt en daarom ook meer vragen met zich mee brengt. Ik heb het over de blockchain. De blokchain is een begrip dat sommige mensen wat meer zegt dan anderen. Veel mensen zullen de blockchain kennen doormiddel van de Bitcoin. De Bitcoin is een cryptomunt (online betaalmunt) waarmee je kan betalen op de blockchain.

Nu ga ik jullie in deze blog in het kort uitleggen wat de blockchain is en hoe het de wereld gaat veranderen. De blockchain vergelijkbaar met het internet. Het is van niemand maar iedereen kan er gebruik van maken. Het is een decentraal systeem. Een decentraal systeem wil zeggen dat het het gaat tussen koper en verkoper. Er komt zoals nu vaak het geval is geen derde partij bij kijken. Misschien het makkelijker uit te leggen met behulp van een voorbeeld. Stel nou dat u op dit moment een huis wilt kopen. Het huis gaat van persoon A naar persoon B. In dit geval hebben persoon A & B hulp nodig van de notaris om de overdracht te bevestigen. Bij de blockchain hoeft dit niet. Er staat geen persoon centraal. De blockchain is een digitaal grootboek. Dit is een lijst met alle transacties die plaats vinden op de blockchain. Iedereen heeft hetzelfde overzicht en dit is een beveiliging van de blockchain. Op het moment dat iemand probeert te knoeien met de blockchain zal het systeem zelf zien dat dit geen geldige handeling is omdat het niet plaats vind op alle andere lijsten. Je moet dus denken aan een soort excel bestand waar alle transacties opstaan, je kan alleen maar dingen toevoegen. Als het er eenmaal opstaat is het definitief. Alleen de gene die iets geplaatst heeft kan de transactie terugroepen in uitzonderlijke gevallen.

Niemand weet dus wie je bent. Maar hoe kan je jezelf dan identificeren? Op de blockchain heeft een private key en een public key. De public key kan je zien als een email adres, deze is voor iedereen te zien. De private key is dus te vergelijken met jouw wachtwoord. Het zit ook wel redelijk in de naam. Hiernaast heb je de wallet, in het Nederlands je portomonee. Hier staan dus in wat jij in je bezit hebt. Je private key is echter heel belangrijk. Dit is namelijk de enige code die je krijgt. Omdat de blockchain decentraal is kan je niet een klantenservice bellen om je code opnieuw aan te vragen. Maak daarom een back-up van je private key.

Op de blockchain hoef je geen account aan te maken. Niemand weet dus wie de persoon is achter de transactie. Maar hoe weet je dan of het betrouwbaar is en niemand knoeit met de transactie, er is namelijk geen derde partij die een betrouwbare factor speelt in dit verhaal. Op het moment dat jij iets aanbied op de blockchain vormt zich een hash. Een hash is een bepaalde code die kenmerkt dat het om jouw transactie gaat. Op het moment dat iemand reageert op jouw transactie wordt de hash bij hem opnieuw berekent. De hash moet identiek zijn. Op deze manier ziet het systeem dat het om dezelfde transactie gaat. Als uit de tweede berekening een andere hash code komt ziet het systeem dat je geknoeid hebt met je aanbod.

Dit is heel globaal hoe de blockchain werkt. Het is één groot systeem vol met wiskundige formules die zichzelf altijd controleert. We kunnen hier natuurlijk heel diep ingaan op hoe alles precies werkt maar dat is niet het doel van deze blog. Wellicht wordt in de toekomst nog wel een ander aspect van de blockchain verteld.

De meningen over de blockchain zijn zo verschillend als dag en nacht. Sommige noemen het een markt voor de zwarte handel. Hiernaast zijn er ook partijen die zich druk maken over de werkgelegenheid. Want als de derde partijen in de toekomst weg vallen ontstaan er ontelbaar veel werklozen. Toch is niet iedereen sceptisch over de toekomst. Veel bedrijven zijn nu al aan het experimenteren met de block chain. Er zijn talloze experts bezig met kijken naar de mogelijkheden in de toekomst.

Het is niet duidelijk wat de blockchain ons brengen gaat maar diverse bedrijven houden de blockchain nauwlettend in de gaten. Je wilt namelijk niet de boot missen als het gaat om kans van deze omvang.


Cor

There is no information available yet.

De iPhone 8 en X zijn… september 26, 2017 iPhone X Kunstmatige intelligentie foto Kunstmatige intellige… november 29, 2017