Blog

31 mei

Ontwikkelingen 3D-printen

Computers, Mechanica By

De afgelopen jaren is 3D-printen heel erg populair geworden en groeit de markt snel. Met een 3D-printer kun je een echte kopie maken van een computerbestand. Deze techniek kan op talloze vakgebieden toegepast worden. Wanneer je bijvoorbeeld een tas hebt ontworpen kun je deze gemakkelijk uitprinten met de 3D-printer. Ook bouwmaterialen kunnen geprint worden met de 3D-printer. De printers zijn sterk ontwikkeld sinds ze voor het eerst werden uitgebracht. Zo zijn de printers een stuk kleiner en goedkoper geworden. Tegenwoordig kun je daarom zelfs een 3D-printer in huis of op kantoor hebben.

De markt
In Nederland was 3D-printen in 2016 al 100 miljoen euro waard. Wetenschappers verwachten dat dit bedrag dit jaar zal groeien naar 120 miljoen euro! De markt zorgt dus voor veel opbrengsten. In Nederland zelf worden elke jaar 2000 printers verkocht. De overige producten worden verkocht aan buitenlandse partijen. 3D-printen kan toegepast worden op het gebied van architectuur, kunst, kleding en design. De methode zal het mogelijk maken om nieuwe vormen en constructies te ontwikkelen. Producten kunnen op een efficiënte en kostenbesparende manier geproduceerd worden. Omdat het productieproces versneld wordt, kunnen bedrijven zich beter focussen op activiteiten zoals design en marketing.

Potentie
3D-printen heeft veel potentie en de verwachting is dat complete auto’s en vliegtuigen gekopieerd zullen worden in de toekomst. In de toekomst  is het van groot belang dat bedrijven, onderwijs en wetenschap nauw met elkaar gaan samenwerken. Het is belangrijk dat kinderen in het onderwijs zo vroeg mogelijk kennis maken met 3D-printen en zo nieuwe productie technieken leren kennen. Op dit moment is hier nog geen sprake van. De verwachting is dat scholen in Europa binnen 10 jaar over een 3D-printer beschikken. Wetenschappers verwachten ook dat mensen in de toekomst huishoudelijke producten uit kunnen printen met een druk op de knop. Veel 3D modellen kunnen al online gedownload worden.


Cor

There is no information available yet.

‘ Big Data’ toepa… mei 17, 2017 Whatsapp start met za… september 6, 2017