Blog

09 mei

De zorgrobot

Nieuws, Robotisering By

Voordelen
Een zorgrobot kan ingezet worden om mensen te verzorgen in ziekenhuizen. Zo kunnen deze robots veel taken van zorgverleners uit handen nemen. Er is al een aantal jaar sterk sprake van vergrijzing in de samenleving. Personeel staat steeds meer onder druk omdat er meer patiënten bijkomen en er tegelijkertijd bezuinigd wordt op de zorg. Robots kunnen simpele taken overnemen zodat de zorgverlener meer tijd heeft om de patiënt daadwerkelijk te verzorgen. Op deze manier kan het personeel meer aandacht besteden aan de patiënt. Bovendien kunnen zorgrobots artsen ondersteunen bij onderzoeken of chirurgische ingrepen. Robots zijn erg nauwkeurig, zijn nooit moe en worden niet beïnvloed door externe factoren.

De snoezelrobot
Hoewel de sociale interactie met zorgverleners zeker niet zal verdwijnen, worden er tegenwoordig sociale robots ontwikkeld. Deze zorgrobots kunnen sociale interactie met de patiënt hebben en zorgen ervoor dat hij/zij zich minder alleen voelt. Zo hebben wetenschappers een snoezelrobot ontwikkeld in de vorm van een zeehond. Deze robot is voorzien van sensoren die reageren op aanraking en geluid met staart- en oogbewegingen. De snoezelrobot helpt demente bejaarden om problemen te verlichten en om hun stemming te verbeteren. Hoewel bejaarden eerst erg sceptisch waren tegenover de knuffel zeehond, sloeg dit snel om in enthousiasme en support.

Kritiek
Helaas is nog niet iedereen enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van robotisering in ziekenhuizen. Veel zorgverleners zijn bang om hun baan te verliezen wanneer er robots ingezet worden. Ze zijn bang dat robots op de lange termijn alle taken over zullen gaan nemen. Daarnaast kijken patiënten vaak wantrouwig naar robots. Een klein programmeringsfoutje kan al gevaarlijke consequenties hebben. Ook baart het veel patiënten zorgen dat robots geen gevoel of emoties hebben. Om die reden is het echter onwaarschijnlijk dat zorgverleners vervangen zullen worden door robots. Robots zullen uitsluitend gebruikt worden om aanvullende taken uit te voeren.


Cor

There is no information available yet.

Communiceren met je g… mei 9, 2017 Nieuwe Nintendo Switc… mei 9, 2017