Blog

28 mrt

SAM: de Amerikaanse turbometselaar

Nieuws, Robotisering By

SAM staat voor Semi-Automated Mason en is ontwikkeld door Amerikaanse bouwfirma’s. Deze robot is in staat om tot 6 keer sneller dan een gemiddelde bouwvakker muurtjes te metselen. Hierdoor kunnen huizen nu nog sneller en goedkoper gebouwd kunnen worden.

Door de introductie van prefab bouwen is het bouwen de afgelopen jaren al flink veranderd. De meeste huizen worden op de bouwplaats aangeleverd als een Ikea pakket. Hierbij is het alleen nog een kwestie is voor de bouwvakker om het juiste materiaal op de juiste plek vast te zetten. Het metselen van de bakstenen muur om het geheel heen was een van de laatste klussen die nog met de hand werden gedaan. SAM brengt hier verandering in. Waar een gemiddelde bouwvakker maximaal 500 steentjes op een dag bij elkaar metselt, is SAM in staat om er 3000 neer te leggen.

Sterke techniek

Naast een harde werker is SAM ook behoorlijk intiligent, zo is de robot in staat om door middel van sensoren afwijkingen in het bouwplan te detecteren en daar direct op in te spelen zodat de mortel direct op de juiste plek komt te liggen.

Toekomst

Inmiddels begint dit technologische wonder ook aan zijn reis over de grote oceaan. In de VS is SAM al op meerdere bouwlocaties actief. Ook is SAM laatst in Groot-Britannië gesignaleerd. De Nederlandse bouwplaatsen worden nog handmatig voorzien van muurtjes. Toch zal volgens de fabrikanten van het metselrobot het slechts een kwestie van tijd zijn voordat ook onze huizen gefabriceerd worden door deze held.

Zorgen

Bouwvakkers van nu hoeven zich overigens geen zorgen te maken. De SAM is er vooral om het zware werk van ze over te nemen. Er is nog altijd iemand nodig die de techniek in de gaten houd en bedient. Het automatiseren van het bouwproces is iets wat al veel langer speelt. Vooral bij moeilijk aan te leggen bouwwerken zoals tunnels of bruggen komt er weinig mankracht aan te pas.


Cor

There is no information available yet.

Einstein maart 27, 2017 Codeersystemen maken … maart 28, 2017